Az öröm eleme, a tűz

Múlt héten a kettősségről volt szó, yinről és yangról, negatívról és pozitívról, ami a megnyilvánult világ jellemzője, feltétele. Most, ha ragaszkodnánk a növekvő sorrendhez, a hármas szám következne, de ezt kicsit halogatjuk még, előbb megnézzük, mit rejt az asztrológiában a négyes szám.

A hagyományos nyugati asztrológia jelképrendszere négy elemmel dolgozik. Elemeknek nevezzük őket, de ez ne zavarjon meg bennünket abban, hogy úgy tekintsünk rájuk, mint mondjuk mozgófilmekre. Mert állandó változásban vannak, ahogy a polaritás, a yin-yang törvénye bennük is működik, valamint ahogy a hármas számhoz tartozó minőségek is megnyilvánulnak bennük.

Minden emberben különböző arányban keveredik ez a négy elem, hiszen bármelyiknek a teljes hiánya az élet végét is jelentené. Mégis van, hogy olyant mondunk valakire, hogy „Hát belőle aztán teljesen hiányzik a tűz”, „Semmi légiesség nincs benne”, „Szárazabb a kórónál”, „Teljesen földhözragadt”.

Azért tehetünk ilyen megállapításokat, mert a tapasztalatunk szerint így is van. Valóban: lehet olyan, hogy egy ember nem igazán tud kapcsolódni a racionalitáshoz, vagy a könnyedséghez, az érzelmeihez, vagy híján van lelkesedésnek. A születési horoszkóp megmutatja, hogy milyen alapokkal jövünk. De senki sincs teljesen híján valamely elem jelenlétének.

Az asztrológai négy elemet: tűz, föld, levegő, víz, nagyon jól meg tudjuk ismerni, ha megfigyeljük a természetet, és azt, amit ott látunk, szimbolikus, átvitt értelemben az ember pszichéjére alkalmazzuk.

Kezdjük az elején, vegyünk egy hétköznapi helyzetet!

Mi kell ahhoz, hogy reggel kikelj az ágyból? Lendület, frisseség, kipihentség? Igen, ez is kell. De ami alapvetően szükséges, az a CÉL. Azért kelünk fel, mert… Azért kelünk fel, hogy… Céltalanul még az ágyból kikelni sem sikerül. Tehát kell egy kihelyezett, elérendő cél, ezért mozdulunk meg. Ez a tűz elem. Az az erő, amely a magot csírázásra bírja, a fát rügyezésre, a lelket lelkesíti. A tavasz kezdete, a jó idő, a meleg, a zöldülő természet, a jókedv és öröm ígérete. Extra erő, amely legyőzi a halált – a telet, a mozdulatlanságot, a merevséget, az ágyat – is.

Fellángolt a tűz, de mi az, ami táplálja, hogy ne hunyjon ki? Mi az a lelkivilágunkban, ami a természetben a tüzet tápláló, éghető anyag, a tüzelő? Ez a lelkesedésünk, az idealizmusunk, a szenvedélyünk, amivel a célt akarjuk. Ahogy a tűz is kialszik, ha nem teszünk fát rá, úgy alszik ki a belső tüzünk is, ha nem tápláljuk rendszeresen lelkesedéssel, ha nem erősítjük meg magunkat mindegyre abban, amit el akarunk érni. A lelkesedésünk fenntartásához pedig álmodnunk, terveznünk kell, ahogy például a kandallóba sem mindegy, hogy mikor mekkora fát teszünk, mekkor parázsra.

Az öröm eleme a tűz. Tudathang asztrológiaNem is szaporítom tovább a szót, inkább téged biztatlak arra, hogy figyeld meg a természetben a tűz elemet. Íme néhány tanulságos példa: gyufa lángja, sparhelt tüze, erdőtűz, füstölő, tábortűz, mécses, gyertya lángja, parázsló cigeratta, faszenes grillsütő… Látni fogod, hogy milyen is az, amikor meggyengül a tűz elem, milyen következményei vannak, és azt is megnézheted, mit tesz a túl nagy tűz, milyen ha kevés, milyen ha sok. Az állatöv tüzes jegyei: Kos, Oroszlán, Nyilas. Tüzes bolygók: Nap, Mars, Jupiter, Plútó.

Bennünk is ugyanígy van, ahogy a fenti megfigyelhető példákban: a kevéstől nem mozdulunk, csak fásulunk, unatkozunk, lemondunk, bezárkózunk, magunkban füstölgünk, szomorkodunk, visszavonulunk. A túl soktól haragszunk, fellobbanunk, hangoskodunk, rombolunk, meggondolatlanul cselekszünk, duhajkodunk.

Ám ha harmonikusan éljük, akkor van hitünk, lelkesek vagyunk, célokat tűzünk ki és valósítunk meg, örülünk és megosztjuk az örömünket, másokat is lelkesíteni tudunk, van átlátásunk, kézben tartjuk a dolgainkat, urai vagyunk életünknek és: szívből szeretünk.

Mind a négy elemnek a megismerése után azt is megnézzük majd, hogy miként tudjuk magunkban segíteni, erősíteni, ha valamelyikből túl keveset élünk, vagy hogyan lehet tompítanunk, ha túl hangsúlyos egyik vagy másik bennünk.

Figyelmeztetés: még csak az asztrológiai tudás peremén járunk, óvakodj attól, hogy megbélyegző megállapításokra juss akár magaddal, akár mással kapcsolatban. Kezeld könnyedén, játékosan az apránként elsajátított tudást, azzal a megengedő látásmóddal, hogy: Akár tévedhetek is!

Innen folytatjuk jövő héten. Addig is, ha személyre szóló elemzést, asztrológiai útmutatót szeretnél, akár önismereti, akár problémamegoldó célzattal, javaslom a konzultációt. Szeretettel állok rendelkezésedre.

Tarts velem, kerülj közelebb ÉNMAGodhoz, hogy
az lehess, aki lehetnél azt élhesd, amit élhetnél
azzá válhass, aki már most is, mélyen ott legbelül vagy.

Kapcsolódó Tudathang programok:

Egyéni konzultáció

Asztrokotta: önismereti-asztrológiai képzés és kaland

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva