Dermedt érzelmek tavasza

Most, amikor ezt a bejegyzést írom, ahogy az ablakon kinézek, sűrű havazást, latyakot, felhőket látok, fagypont közeli hőmérséklettel Szegeden, a napfény városában. Gyönyörű, téli nap lehetne, ám március 23-a van, a Nap március 20-án délutántól a Kos jegyben halad, hétvégén óraátállítás lesz, áttérünk a nyári időszámításra.

És a Kos, a tűz, a kezdet, a születés lenne a témája ennek a bejegyzésnek. A kardinális minőség, amely berobbanó energia, és amely így, a Zodiákus első jegyének esetében, ahol a tűz elem van jelen, olyan lenne tényleg, mint egy robbanás. Így szokott a természetben utat törni az új, megszületni az új élet, erőre kapni a meleg, vagy asztrológiai kifejezéssel élve, emelt, vagyis egzaltált kozmikus helyzetbe kerülni a Nap, és esésbe, fall kozmikus helyzetbe kerülni a Szaturnusz. És a természettel együtt szokott a mi vérünkben is megjelenni a perzselő érzés, amely nem hagy nyugodni, amely az újra, a szokatlanra, a merészre csábít. Ilyenkor szokott az ereinkben lüktetni a tavasz ritmusa, az élet születésének dallama, ahogy Áprily Lajos írja a Március című versében: “A nap tüze, látod,/a fürge diákot/a hegyre kicsalta: a csúcsra kiállt./Csengve, nevetve/kibuggyan a kedve/s egy ős evoét a fénybe kiált./Régi, kiszáradt/tó vize árad,/néma kutakban a víz kibuzog./Zeng a picinyke/szénfejű cinke/víg dithyrambusa: dactilusok./Selymit a barka/már kitakarta,/sárga virágját bontja a som./Fut, fut az áram/a déli sugárban/s hökken a hó a hideg havason./Barna patakja/napra kacagva/a lomha Marosba csengve siet./Zeng a csatorna,/zeng a hegy orma,/s zeng – ugye zeng, ugye zeng a szived?”

Dermedt érzelmek tavaszaIdén azonban nem ezt tapasztaljuk. Idén mintha jegelve lenne a tűz, mintha fagyasztóba került volna a hév, mintha hótorlasz zárná el az éledő szikra útját. Valami dolgunk van még a mélyen eltemetett érzelmekkel, a megdermedt félelmekkel, mintha a tetterőnkért, de leginkább a hitünkért, le kellene szállnunk önmagunk rejtett barlangjába, hogy kiszabadíthassuk onnan, a dermesztő hidegből a fagyott életerőnket, a bennrekedt bátorságunkat, a lelkesedő bizalmunkat.

Ha megnézzük az aktuális bolygóállásokat, akkor azt látjuk, hogy bár a Nap belépett a Kos jegybe március 20-án, a Mars, amely ennek a jegynek az ura, március 17-én a Bak jegyébe lépett be. A Mars képviseli a vitális erőt, a dinamizmust, a születést, az alkotást, a teremtést, a tüzet. A Bak jegy pedig? Korábban hosszabban írtam a Szaturnusz Bakba lépéséről, érdemes lehet újra elolvasni, különösen azért, mert most a cselekvés bolygója napokon belül együtt áll majd a Bak 8 fokán haladó Szaturnusszal, és úgyszólván ránk erőszakolja annak témáját.

Dermedt érzelmek tavaszaVagyis megmérettetünk, és kiderül, hogy hol is tartunk igazából: van-e bátorságunk az élethez, van-e merszünk szembenézni a félelmeinkkel, van-e elegendő képességünk a hitre, a bizalomra? Az egónk foglyai maradunk, vagy képesek vagyunk teret nyitni magunkban az isteni, a magasabbrendű minőségnek? Április 1-jén pontos a Szaturnusz és Mars együttállása, majd a gyorsabb mozgású Mars már a Bak 21 fokán haladó Plútóval fog találkozni (pontosan: április 26-27). Amire eddig eljutunk, az fog a halál és újjászületés bolygójával való találkozáskor újabb életre kelni, megerősödni. Május 16-án lép a Mars a Bakból a Vízöntőbe, addigra sokunkban nagy, kiérlelt változásokat hozva, indítva. Régóta halogatott választások válnak időszerűvé, belülről szétcincáló hezitálások, kételyek, “értelmes” gátlások, fékek oldódnak, múlnak, hogy teret kaphasson a szív hangja, a lélek súgása.

A mostani hóesés így áldásként érkezik, hogy észrevehessük azt, ami bennrekedt. Erre a felfedezendő kincsre hívtam fel a figyelmet itt is.

Persze szokatlan, hogy a tavaszi napéjegyenlőség után nem a jövő felé kell fordulnunk, hanem a múltba és befelé még mindig, de annál nagyobb a tétje és az ereje. Igazán jelentőségteljes tavaszt élünk!

Konzultációra várlak, ha elakadsz a saját felfedező utadon! A születési képleted ismeretében gyorsabban, hatékonyabban lehetsz a témádnál, és a rálátásod is tisztul. 🙂

Tarts velem, kerülj közelebb ÉNMAGodhoz, hogy az lehess, aki lehetnél, azt élhesd, amit élhetnél azzá válhass, aki már most is, mélyen ott legbelül vagy.

Kapcsolódó Tudathang programok:

Egyéni konzultáció

Asztrokotta: önismereti-asztrológiai képzés és kaland

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva