Thai masszázsok

Tudathang/egészség

Thai masszázs Szeged

A tradicionális thai masszázs vagy thai jóga masszázs egyike a thai orvoslás négy ágának, amelybe beletartoznak még a gyógykészítmények, a helyes táplálkozás elvei és a spirituális szertartások vagy mágikus gyakorlatok. Olyan egyedi masszázs stílus, amely az együttérzés, a szerető kedvesség és az ítéletmentes elfogadás elveire épül.

Mi itt Európában leginkább a thai masszázs északi és déli stílusát ismerjük (utóbbit középső stílusnak is mondják, mivel számon tartanak egy még délebbit és egy északkeletit is a fő stílusok között). Az északi stílus legkiemelkedőbb iskolája és gyógykezelő központja a Shivago Komarpai Old Medicine Hospital Chiang Mai-ban. A déli stílus legnagyobb iskolája és központja Bangkokban a Wat Pho templom. Jómagam az alapokat a déli stílus jegyében, a masszázsterápia lehetőségeit az északi stílusnak megfelelően tanultam.

A thai jóga masszázs sokféle technikának az ötvözete, úgymint: nyomások alkalmazása, reflexológia, energiavonalakon való munka, nyújtás, jóga.

A tradicionális thai masszázs úgynevezett száraz masszázs, a vendég egy kényelmes, természetes anyagú, a szabad mozgást lehetővé tevő ruhában van. Ahhoz, hogy a kellő hatást elérje, a thai masszőr testének több részét is használja: tenyerét, hüvelykjét, lábát, talpát, alkarját, térdét. A pácienst különféle testhelyzetekben kezeli, amelyek a következő alapvető pozíciókból indulnak: háton fekve, oldalon, hason fekve és ülve. A masszázst egy földre helyezett matracon végzi, amelyet körbe kell tudnia járni, vagyis bőségesen kell, hogy legyen helye, hogy a páciensét bármely oldalról könnyedén megközelíthesse.

Tudathang/egészség

Thai masszázs Szeged

A tradicionális thai talpmasszázs energetizáló, vitalizáló hatású kezelés. A nyugaton elterjedt reflexológiától eltérően egy-egy szerv vagy testrész célzott zónás kezelésén túl, a thai talpmasszázs az energiavezetékeken is dolgozik, célja az életerő akadálytalan áramlásának biztosítása, és ezáltal az általános jó közérzet fokozása. Ezt egy jól meghatározható technikasor révén lehet elérni, amelynek során a talptól fölfelé haladva a vádlin keresztül a térdig az energiavonalakat kezeli a masszőr különböző kézi technikákkal szárazon és krémmel, balzsammal, valamint egy fapálcika segítségével.

A thai aromaolajos masszázst az utóbbi néhány évtizedben megnőtt nyugati érdeklődés és igény alakította ki. A többszáz éves tradicionális jóga masszázshoz és thai talpmasszázshoz képest ez a legfiatalabb összetevője a thai masszázs művészetének.

Az aromaolajos thai masszázs különböző kultúrák – thai, karibi, indiai, európai – masszázs technikáit ötvözi, és igen változatosan művelik nemcsak Thaiföld különböző részein, hanem az azonos régiók különböző iskoláiban is. Egy dolog azonban mindben közös: alapja mindenhol az az évezredes energiatan, amelynek mentén a régi masszázs stílusok is kialakultak, és amely nem más, mint a hagyományos thai orvostudomány szemléletmódjának gyökere.

Tudathang/egészség

Thai masszázs Szeged

Thaiföldön régi hagyománya van a gyógyfüvek alkalmazásának, így természetes módon aromaolajokat használnak, amikor a nyugati igények a tradicionális, ruhában végzett masszázs helyett az olajos, közvetlenül a bőrre ható masszázst részesítik előnyben.  Az aromaolajos masszázs során a gyógynövények hatóanyagát illóolajként használjuk fel, amelyet valamilyen semleges hatású hordozó olajba keverünk bele. A kezelés során a speciális illóolajok használatával és az energiavonalak kezelésével a vendég hangulata és igényei szerint serkentő vagy lazító hatásra törekszik a masszőr, a talptól a fejig a teljes testet átmasszírozva.

Tradicionális thai masszázs (alap)
Haladó tradicionális thai masszázs
Thai talpmasszázs
Aromaolajos thai masszázs
Thai jóga: szerzetesek öngyógyító gyakorlatai
Élet ritmusa tanfolyam
Bian csikung az egészség helyreállításáért

 

Hozzászólások lezárva